Loši izbori načina života i zdravlja

Jedan stih od Metallice u njihovoj pjesmi Frantic kaže da “Moj stil života određuje moj stil smrti.” I dok to nije uvijek slučaj, način na koji živite može igrati veliku ulogu na kvalitetu života koji imate, kao i na duljinu života koji imate. Jedenje nezdrave hrane, pušenje, konzumiranje alkohola, uzimanje rekreativnih droga, zlouporaba lijekova na recept, promiskuitetni ili nezaštićeni snošaji, sve nas to može odvesti na krivo i značajno smanjiti količinu kvalitetnih godina života. Oni mogu dovesti do stvari poput raka, pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti i mnogih drugih stanja koje ne želite imati.

Pa zašto ponekad biramo nezdrave stilove života? Mnogo je čimbenika, ali evo glavnih:

Previše izbora. Nije kao da je odluka o zdravom načinu života tako laka kao odabir iz stupca A ili stupca B. Dobre stvari i loše stvari nisu isključivo crno-bijele i rijetko su jasno označene. Na raspolaganju nam je toliko različitih opcija koje spadaju u sivo područje da može biti prilično nejasno kada svjesno pokušavate donijeti dobre odluke za svoj život. Kako biste izbjegli negativne posljedice lošeg načina života, poželjet ćete dati sve od sebe da odaberete stvari za koje znate da su dobre za vas. Pokušajte izbjeći ili eliminirati sve stvari za koje sigurno znate da nisu dobre za vas. Ako pušite, prestanite. Ako pijete previše alkohola, prestanite. Ako uopće ne vježbate, počnite. Izrezivanje glavnih stvari odmah će napraviti bitnu razliku.

Previše informacija. S toliko znanstvenih studija koje pokazuju da je sve više stvari loše za nas, primamljivo je baciti se na ručnik i jednostavno raditi što god želimo. Nešto nije u redu s mesom koje jedemo, vodom koju pijemo, zrakom koji udišemo, odjećom koju nosimo, automobilom koji vozimo, kućnim ljubimcima koje imamo i tako dalje. Sve to može biti neodoljivo i može dovesti do osjećaja uzaludnosti i defetizma koji mogu dovesti do nezdravog načina života.

Previše proizvedene robe. Danas ni ne znamo što konzumiramo. Hrana sadrži toliko kemikalija i industrijskih nusproizvoda da je gotovo nemoguće održati zdrav način života. Čak i ljudima koji se ozbiljno trude živjeti ispravno teško je jer nema puno čisto prirodnih, organskih proizvoda dostupnih po razumnim cijenama.

Previše stresa – kada su ljudi pod stresom, oni rade stvari kako bi pokušali ublažiti taj stres. Uobičajeni lijekovi protiv stresa koji pridonose nezdravom načinu života bili bi: jesti da biste se utješili, pušite cigaretu kako biste se smirili, popiti piće kako biste se smirili ili okretanje rekreacijskim drogama ili povremenim seksom kako biste se smirili .