Valkaisor

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Valkaisor
Стеријино
Sterijino
Valkaisor címere
[1]
Hivatalos? Igen.png
Használatban van? Igen.png
Table separator.png
Tájegység Bácska
Körzet Észak-Bánsági
Község Ada
Rang Falu
Terület km²
Népesség (2002)
  • 234 fő
Irányítószám
Körzethívószám 024
Table separator.png
A térképen: Klikk
Térkép betöltése…
Valkaisor

Valkaisor (szerbül Стеријино / Sterijino) Adától néhány km-re nyugatra fekszik, az Észak-Bánsági körzetben, Ada községben.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Népessége

  • 1948: 75
  • 1953: 75
  • 1961: 251
  • 1971: 206
  • 1981: 434
  • 1991-ben 305 lakosa volt, ebből 294 magyar, 4 szerb, 2 jugoszláv[1]
  • 2002-ben 234 lakosa volt, ebből 222 magyar, 6 szerb[1]

[szerkesztés] Nevének eredete

Kezdetben Stričević falvának is nevezték Stričević Đorđe birtokosról. Az első világháború után kapta a Valkaisor nevet, Valkai családról, akinek malma, üzlete és kocsmája is volt.

[szerkesztés] Története

Helyén a XIX. század első feléig puszta volt, néhány tanyával. Később egyre több tanya épült, úgyhogy a XX. század elején komoly tanyaközpont lett, iskolákkal. A terület az Engelmann birtokok tartozott, de emlegetik Stričević Đorđet, mint gazdag földbirtokost.

A néhány házsorból álló települést Stričević falvának is nevezték egy időben. Az első világháború után kapta a Valkaisor nevet a Valkai családról, akinek malma, üzlete és kocsmája is volt.

Valkaisort ma is több kisebb-nagyobb tanyacsoport veszi körül. A Tisza árterületén, az erdőkben sok vad él, így a vadászat is egyre népszerűbbé válik a környéken. Turisztikai szempontból a tanyacsoportok és a vadászok által telepített erdők a jelentősek.
A lakosság földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, néhányan Adán, illetve a PIK Halász József mezőgazdasági birtokon dolgoznak.

Valkaisoron működik egy alsó tagozatos iskola, emellett van egy egészségügyi rendelő, egy vegyesbolt, egy – részvényesek által alapított – földműves-szövetkezet, valamint egy művelődési otthon. A település mellett folyik a Budzsák-patak.

A faluban hagyománya van az arató ünnepségnek melyet június utolsó hétvégéjén szoktak megtartani ami egyben a falu ünnepe is.

[szerkesztés] Képek

[szerkesztés] Forrás, lábjegyzet

Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök