Völgypart (Ada)

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Völgypart
Оборњача
Obornjača
Völgypart (Ada) címere
[1]
Hivatalos? Igen.png
Használatban van? Igen.png
Table separator.png
Tájegység Bácska
Körzet Észak-Bánsági
Község Ada
Rang Falu
Terület 24,4 km²
Népesség (2002)
  • 389 fő
Irányítószám
Körzethívószám 024
Table separator.png
A térképen: Klikk
Térkép betöltése…
Völgypart

Völgypart (szerbül Оборњача / Obornjača) Adától 25 km-re nyugatra, Gunarastól 9 km-re fekszik, az Észak-Bánsági körzetben, Ada községben. Adával, valamint a szomszédos Törökfaluval műút köti össze.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Népessége

  • 1948: 1395
  • 1953: 1155
  • 1961: 957
  • 1971: 697
  • 1981: 515
  • 1991-ben 455 lakosa volt, ebből 425 magyar, 18 jugoszláv, 9 szerb[1]
  • 2002-ben 389 lakosa volt, ebből 363 magyar, 14 szerb, 4 jugoszláv[1]

[szerkesztés] Nevének eredete

A település neve arról tanúskodik, hogy a falu magaslaton fekszik.

[szerkesztés] Története

Völgypart kialakulását a Nagyvölgy néven ismert hatalmas lapály partjának, a vásárairól híres tanyaközpontnak a fejlődése, terebélyesedése tette lehetővé. Az adatközlők szerint főleg az 1920-as években indult fejlődésnek az ú.n. Part. A magaslaton fekvő település zárt jellegű, mert a tagosítás során felszámolt tanyák lakói kaptak itt telkeket, építettek házakat.

Boltja, római katolikus temploma, alsó tagozatos iskolája, óvodája, két tejátvevő állomása, valamint egészségháza és helyi közösségi épülete van. Az Egek Királynője római katolikus templomot 1969-ben építették.
Két, a környéken igen ismert szélmalom is volt itt, ezek a malmok valamikor a Szamek és a Pastvijak családoké voltak és fontos szerepet töltöttek be. Ma már csak egy szélmalom áll, felújított állapotban, a további rekonstruálása folyamatban van. Jelenleg a malomba megtekinthető a régi használati eszközök kiállítása mely minden érdeklődő részére nyitva áll.

A lakosság főleg földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, de sokan bejárnak a PIK Halász József mezőgazdasági birtokra, valamint Adára dolgozni.

Turisztikai szempontból jelentős lehet a település és környéke. Az erdőkben vadászati lehetőségek vannak. A szélmalom, a megmaradt tanyacsoportok, a települést övező lapály, a Csík-ér patak, valamint a három halastó nemcsak romantikussá, de vízben gazdag területté varázsolja. A vidék az év minden időszakában csodálatos benyomást kelt az emberben, de különösen a téli havas-zúzmarás táj adja vissza az eredeti tanyai hangulatot.

[szerkesztés] Képek

[szerkesztés] Forrás, lábjegyzet

Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök