Törökfalu

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Törökfalu
Утрине
Utrine
Törökfalu címere
[1]
Hivatalos? Igen.png
Használatban van? Igen.png
Table separator.png
Tájegység Bácska
Körzet Észak-Bánsági
Község Ada
Rang Falu
Terület 46,8 km²
Népesség (2002)
  • 1038 fő
Irányítószám 24437
Körzethívószám 024
Table separator.png
A térképen: Klikk
Végzetes hiba: Parameter coordinates must be one or more valid locations.


Törökfalu

Törökfalu (szerbül Утрине / Utrine) Adától 25 km-re nyugatra, Völgyparttól északra fekszik, a Törökfalui Helyi Közösség központja. A falu földrajzi helyzete kedvező, a Tisza menti lösz háton helyezkedik el. Közúti összeköttetése van Ada, Tornyos és Kavilló irányába.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Népessége

  • 1948: 1690
  • 1953: 1390
  • 1961: 1457
  • 1971: 1233
  • 1981: 1178
  • 1991-ben 1143 lakosa volt, ebből 1106 magyar, 21 jugoszláv, 13 szerb[2]
  • 2002-ben 1038 lakosa volt, ebből 1012 magyar, 9 szerb, 7 cigány, 3 jugoszláv[2]

[szerkesztés] Nevének eredete

Elnevezésére több magyarázat is született: az 1880-as években osztották fel a pusztaságot a Solymossy, Mihalek, Varga és Török családok között és jutalomként a Török család kapott legnagyobb részt így a legtöbb napszámost is alkalmazhatott. Ezek a napszámosok építették fel az első házakat, az első házsort, amit azután Törökfalunak neveztek el.
A falu először 1930-ban kapott hivatalos elnevezést: Zrinyi-tanyák. Később Nedićevo lett a neve, majd a II. világháború után, 1947-ben kapta az Utrine nevet.

[szerkesztés] Története

Alapításáról nincsenek pontos adataink, de a szájhagyomány szerint a határőrvidék felszámolása után létesülhetett. Az 1880-as években az itteni pusztaságot a Solymossy, Mihalek, Varga és Török családok között szétosztották, majd hamarosan felépültek az első házak is.
Fejlődése a II. világháború után kezdődött. 1960-ban még csak egyetlen utcája volt, de a tagosítás után faluvá nőtte ki magát. A tanyavilág azért továbbra is jórészt megmaradt.

Római katolikus temploma 1972-ben épült Szent Gellért tiszteletére, a plébánia épülete 1998-ban készült el. 2005-ben a falu helyi közösségéhez kapcsolódott két kis környékbeli település. Völgypart, amely 5 km-re van a falutól, 364 lakossal, és Valkaisor amely Törökfalu és Ada között terül el.

A lakosok főleg földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, vagy Adára járnak be dolgozni. A faluban két földműves szövetkezet mellett több bolt, egy magán-benzinkút, egy vendéglő, egy fafeldolgozó vállalat, egy üdítőital-készítő és két tejátvevő állomás valamint egy mezőgazdasági eszközöket gyártó kisüzem is van.
A faluban a nyolcosztályos általános iskola mellett óvoda, egészségház, posta, helyi közösségi iroda, önkéntes tűzoltóság is működik. – Érdekesség a 100 éves lóvontatású tűzoltó kocsi ami a tűzoltó laktanya előtt van kiállítva.

A településen hagyománya van a kenyérszentelőnek melyet július utolsó hétvégéjén, szoktak megünnepelni sportnappal együtt, amelyen a híres „kakaspaprikás” főző verseny is megrendezésre kerül, valamint augusztus harmadik hétvégéjén van a gyermekvásár-falu búcsú. Gasztronómiailag ismert a kakaspaprikás, kemencében sült-főtt szárma, kemencés bab és pörkölt.

[szerkesztés] Képek

[szerkesztés] Forrás, lábjegyzet

  1. ^ Törökfalu, Valkaisor és Völgypart egy helyi közösséget képeznek – a Törökfalui Helyi Közösséget – így címerük azonos, de mindhárom település jellegzetessége szerepel benne. Lásd: Törökfalui Helyi Közösség statútuma
  2. ^ a b Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet - Magyar Tudományos Akadémia
Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök