Sztapár

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Sztapár
Стапар
Stapar
Az ortodox templom
Az ortodox templom
Table separator.png
Sztapár címere
Hivatalos? Igen.png
Használatban van? Igen.png
Table separator.png
Tájegység Bácska
Körzet Nyugat-Bácskai
Község Zombor
Rang Falu
Terület 84,0 km²
Népesség (2002)
  • 3720 fő
Irányítószám 25240
Körzethívószám 025
Table separator.png
A térképen: Klikk
Végzetes hiba: Parameter coordinates must be one or more valid locations.


Sztapár utcái

Sztapár (szerbül Стапар / Stapar) Zombortól 13–14 km-re délre, löszteraszon, 89 m tengerszint feletti magasságban fekszik. Keletről a Kis-Bácskai, nyugatról a Zombori-Hódsági csatorna határolja.

Alap termelési ágazata a falunak a földművelés. A határ összes felülete 8267 hektár, amiből egészen 85,6% (7075 hektár) felülete termékeny szántóföldek. A gabonatermesztés a legfejlettebb mezőgazdasági ág a faluban.

Tartalomjegyzék

[szerkesztés] Népessége

  • 1991-ben 3795 lakosából 3476 szerb, 166 jugo., 19 magyar[1]
  • 2002-ben 3720 lakosából 3494 szerb, 29 jugo., 20 magyar[1]

[szerkesztés] Nevének eredete

A legenda szerint a falu neve a sto para – száz pénz – kifejezésből ered, mivel száz pénzért az ide telepített szerb kalózok mindenre képesek voltak.

[szerkesztés] Története

1192-ben egy a mai falu helyén álló Sentpaul nevű településről tesznek említést a dokumentumok, amely később elnéptelenedik.

Első említése 1740 körülről származik, mikor a zombori határőri miliciáról azt olvassuk, hogy többi között egy Stapari nevezetű pusztát használ. 1749-ben még puszta volt, a következő évben azonban Bokčenovići és Vranješevo lakosait, valamivel később pedig Prigrevica lakosságát is (összesen 200 család) áttelepítették ide.[2] Később Szentivánból és Beresztócból is ide költöztek a szerbek, s így a falu nagyon gyarapodott. 1753-ban már templomot építettek maguknak, majd 1766-ban ennek a helyére téglából emeltek újat.

Az első jellemzőbb német vándorlások, telepítések 1748-ban kezdődtek. A jövendőbeli helyzet elégedetlenségéből, az akkori Bokčenovići és a Vranješevo-i lakosai elkezdték támadni a csónakokat a Dunán, amelyek a németeket szállították az előre meghatározott helyszínekre. Megölték és kifosztották őket. Ezek a támadások után a „kalózok a Dunáról” néven lettek elnevezve. A hatóságok emiatt – tulajdonképpen büntetésként – telepítették a három falu szerb lakosságát ide.

1757-ben 2000 frt adó volt a falura kivetve. A települést a monarchia idejében tervszerűen építették, bővítették tovább. A XVIII. század végén egyik legszebb falunak számított a Vajdaságban, széles, egymást derékszögben metsző utcáival. Cothmann 1763-ban Sztapárt igen rendezett és szép falunak mondja, amilyen szerb falu az egész Bácskában nincs több. Földje nem igen termékeny, de a falu Oblicza és Preradovith pusztákat bérli és így elegendő földje van. Az 1768. évi kamarai térkép szerint Sztapár faluban 180 szerb család volt. A község régi pecsétje 1777-ből való.

1848. óta a szomszédos magyarlakta Doroszlóval íratlan szövetségben állnak. A magyar szabadságharc idején ugyanis ezen a tájon gyakran változott a front, hol az egyik, hol a másik falu küldöttsége mentette meg a szomszédot. Hasonlóképpen volt ez 1918-ban, 1941-ben és 1945-ben is.

1891-ben a sztapári uradalmat 660,000 forinton Haas és Deutsch budapesti cég vette meg.

[szerkesztés] 20. század

A falu nemcsak mint a legnagyobb nyugat-bácskai falu ismert, a világ galambtenyésztői körében is népszerű. Az itt – 1878-ban magyar és orosz fajtákból – kitenyésztett kistestű, de nagyon jó képességekkel rendelkező Stapari bukógalamb (Stapar tumbler) világszerte ismert.

Sztapár működő általános iskolával (Branko Radičević), könyvtárral (Ogranak Somborske) és 1976-tól egészségházzal rendelkezik.

[szerkesztés] Forrás, lábjegyzet

  • (Szerk.:) Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai. Bács-Bodrog vármegye. I.-II. kötet, Budapest, Apolló Irodalmi és Nyomdai Részvénytársaság, 1909.
  1. ^ a b Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet - Magyar Tudományos Akadémia
  2. ^ Bokčenovići és Vranješevo ma nem létezik, előtte viszont Apatin környékén voltak.
Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök