Pecesor

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Pecesor
Пецешор
Pecešor vagy Poljanica
Pecesori részlet 1960 táján
Pecesori részlet 1960 táján
Table separator.png
Pecesor címere
Hivatalos? Nincs adat
Használatban van? Nincs adat
Table separator.png
Tájegység Bácska
Körzet Dél-Bácskai
Község Óbecse
Rang Nem önálló település
Terület 0,3807 km²
Népesség (2002)
  • 346 fő
Irányítószám 21220
Körzethívószám 021
Table separator.png
A térképen: Klikk
Térkép betöltése…

Pecesor (szerbül Пецешор / Pecešor vagy Poljanica) Óbecsétől 18 kilométerre, északnyugatra fekszik. A település telekkönyvileg két helyi közösséghez, Óbecséhez és Péterrévéhez tartozik.

[szerkesztés] Története

A falu 1910 körül egy tanyasorból nőtte ki magát településsé. Az 1960-as évekig még tanyaközösségnek számított. 1997-ben helyi közösség státust nyert, de továbbra sem vált önálló kataszteri községgé, hanem az óbecsei, illetve a péterrévei kataszteri községek osztoztak területén. Önálló kataszteri státusának elnyerése folyamatban van. 2007-ben sor került 30 olyan földmérői pont kijelölésére, amelyek segítségével az új kataszteri község határát kívánják pontosítani.

A vidék urbanizálása az 1960-as években indult el. Először áramot, majd aszfaltutat kapott a falu. Ma már két irányból, Óbecséről és Péterrévéről is akadálytalanul megközelíthető. Kiépült a vízvezeték-hálózat, 1988-tól van helyi orvosi rendelő, továbbá óvoda, iskola és egy művelődési otthon.
1966-ban Havas Boldogasszony nevét viselő kápolna épült, amelyet a '90-es évek elején templommá bővítettek.

Az Arany János Kultúrotthon udvarában egy tágas, több rendeltetésű nyári színpad épült, amely időszaki rendezvények megtartása mellett nyári tánctáborok színhelyéül is szolgálhat. Egy civil összefogás eredményeként tejátvevő állomás is épült a faluban. Tervben van a vízvezeték-hálózat további bővítése, illetve felújítása. A távlati tervek között szerepel a vezetékes telefonhálózat kiépítése. Hasonlóképpen régi álom, hogy Pecesor egy harmadik úttal, a Topolyai útra vezető, 4 kilométeres szakasszal is a külvilághoz csatlakozzon.

A fiatalok zöme a munkahely reményében a városba költözött, így a falu fokozatosan elöregszik. A lakosság főként mezőgazdasággal és jószágtenyésztéssel foglalkozik.

[szerkesztés] Képek

[szerkesztés] Forrás


Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök