Káptalanfalva

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Káptalanfalva
Бусење
Busenje
Szent Márton katolikus templom
Szent Márton katolikus templom
Table separator.png
Káptalanfalva címere
Hivatalos? Nincs adat
Használatban van? Nincs adat
Table separator.png
Tájegység Bánság
Körzet Közép-Bánsági
Község Szécsány
Rang Falu
Terület 82,0[1] km²
Népesség (2002)
  • 94 fő
Irányítószám
Körzethívószám 023
Table separator.png
A térképen: Klikk
Végzetes hiba: Parameter coordinates must be one or more valid locations.


Káptalanfalva (szerbül Бусење / Busenje, németül Kaptalan) a Vajdaság Közép-Bánsági körzetében helyezkedik el, Szécsány községben.

[szerkesztés] Népessége

  • 1910-ben 267 lakosából 155 német, 112 magyar
  • 1991-ben 119 lakosából 107 magyar, 6 jugoszláv, 4 szerb[2]
  • 2002-ben 94 lakosából 80 magyar, 14 szerb[2]

[szerkesztés] Története

A püspöki levéltári iratok már 1820-ban említést tesznek róla. A helyi legenda szerint zágrábi papok alapították. Nevét többször is változtatta: Káptalanfalva mellett volt Kaptolsko selo, Káptalan, Vladičino selo, jelenleg pedig Busenjenak hívják. A helyi lakosok szerint a falu történetének fénypontja a kilencszázas évek elején volt, amikor 345-en voltak. 1887-ben Szent Erzsébet tiszteletére imaház épült.

A faluban a '60-as évek elején szűnt meg a magyar nyelvű általános iskola, a községháza, a posta és a mezőgazdasági vállalat is. Azóta a gyermekek Módosra, szerb iskolába járnak. A magyar nyelv ápolásáról a református egyház gondoskodik: Kovács Lídia muzslyai tanítónő hetente két alkalommal jár anyanyelvápolást tartani az érdeklődőknek.

A NATO-bombázások idején – mindmáig ismeretlen tettesek – felrobbantották a katolikus imaházat. 2002-ben Szent Márton tiszteletére templomot építettek. A települést 2005 tavaszán teljesen elöntötte a Románia felől átzúduló Temes vize, s szinte az összes házat újjá kellet építeni.
2008 októberében a magyar kormány támogatásával előbb a vízvezeték-hálózatot építették ki, majd új kulturális központot kapott a falu, melyben teadélutánokat, születésnapokat, eljegyzéseket és halotti torokat tartanak.

[szerkesztés] Források

Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök