Drea

Az „A Vajdaság települései és címerei” oldalról
Drea
Дрљан
Drljan
Drea címere
Hivatalos? Nincs adat
Használatban van? Nincs adat
Table separator.png
Tájegység Bácska
Körzet Dél-Bácskai
Község Óbecse
Rang Nem önálló település
Terület km²
Népesség (2002)
  •  ? fő
Irányítószám 21227
Körzethívószám 021
Table separator.png
A térképen: Klikk
Végzetes hiba: Parameter coordinates must be one or more valid locations.


Drea (szerbül Дрљан / Drljan) mintegy 500 lelket számláló magyar falucska az óbecsei községben. Húsz kilométerre fekszik Topolyától, ugyanennyire Becsétől és Szenttamástól. A mellette levő szerb lakosságú Kutaspusztával egy helyi közösséget alkot.

[szerkesztés] Népessége

[szerkesztés] Története

A település a XIX. században még Szenttamáshoz tartozott. A helyiek emlékezete szerint mintegy száz évvel ezelőtt alakult ki, oly módon, hogy a gazdag Kaćanski földbirtokos család egy sarja eladósodván, szétmérte a birtokát a magyar béresei között.
Nevét az egyik Kaćanskiról kapta, akinek kocsmája volt itt, és az volt a szokása, hogy igencsak gyakran dörzsölte a szemét. Trlja – mondja a szerb, amit a magyar ember nemigen tud kimondani, s lett belőle treja, majd Drea. A magyarul is kitűnően beszélő Lazar Kaćanskit aztán mindenki már csak Drea Lázó bácsiként emlegette, elfeledve igazi nevét.

A kedvező földrajzi fekvésének, jó földjének köszönhetően korábban virágzó falucska ma csak tengődik, egyre fogyatkozik a fiatal családok száma, az emberek nagy része a közeli, Novo Selo-i mezőgazdasági birtokon (PIK Bečej) keresi meg a kenyerét.

A délszláv háborúk alatt 10-11 szerb család költözött ide.

[szerkesztés] Forrás

Személyes eszközök
Névterek

Változatok
Műveletek
Navigáció
Eszközök